Tag din digitale marketing in-house


Skrevet af Simon Paag

Arbejder du i en virksomhed, hvor I ønsker at tage jeres digitale marketing in-house? Så er du ikke den eneste!

Analyser viser at de største annoncører i højere grad vælger at skære i deres forbrug på bureauer, og til gengæld investere i teknologi, der kan bidrage til deres marketing setup internt i virksomheden. Dette kan der være mange årsager til, men ikke mindst udtaler Frederik Scholten fra 3:

"Data er for vigtige til at ligge eksternt hos bureauet..."

Kilde: markedsføring.dk

Det store buzzword er og bliver 'data'. I takt med at virksomhederne ønsker at tage et større ejerskab på dataen, bliver viden om tech stack'en - altså de værktøjer, der skal benyttes til at drive digital marketing in-house - en efterspurgt resource.

Spørgsmålet er så, hvorvidt man skal ansætte den næste generation af eksperter til et in-house marketing team, eller om man skal videreuddanne sine eksisterende kollegaer med henblik på at kunne administrere opgaverne selv. Overraskende er for læseren nok ikke, at vi i denne artikel vi forsøge at argumentere for at videreuddannelse betaler sig.

Jeg har hjulpet adskillige virksomheder med insourcing af marketingdriften på konsulentniveau, men også med rekruttering. I den forbindelse har jeg erfaret, at der er to veje at gå; enten skal man finde en nyuddannet og lærenem person, som man kan sætte ind i arbejdsopgaverne. Eksempelvis i samarbejde med et bureau eller en konsulent. Eller alternativt skal man forsøge at uddanne ens eksisterende stab til ikke nødvendigvis at kunne eksekvere, men administrere et bureau, en ekstern partner eller et internt team til at gøre dette.

Det er selvsagt klart at der ikke er én løsning, der passer til alle, da man som virksomhed, der ønsker at insource sin markedsføring, allerede har nået en størrelse, hvor arbejdets kompleksitet har krævet hjælp udefra. Man kan derfor til at starte med lade det stå klart, at det at tage arbejdet in-house vil kræve en ordentlig omgang change management - og dernæst nogle resourcer til at tage sig af opgaven.

Afhængigt af hvad man har til rådighed, så kan et kursusforløb samt noget hands-on hjælp til implementering af tech stack'en være en stor hjælp.

Artikler der beskriver alt ovenstående har du sikkert læst før. Men hvad er det helt konkret, der skal implementeres og efterfølgende driftes? Her er nogle kvalificerede spørgsmål, som du kan stille dig selv:

 • Content produktion
  De processer der gør at indhold til annoncering, hjemmeside, sociale medier mv. er klar til tiden - og fortæller den rigtige historie skal være skemalagt. Skal der være video i fortællingen? Hvor ofte? Kan det klares in-house, eller skal det outsources? Eller kunne det være en kombination, som var den passende løsning?

 • Markedsføring på søgemaskiner
  Afhængigt af hvilken industri din virksomhed befinder sig i er søgemaskiner en vigtig spiller. Og med en global markedsandel på 93%, kommer man næsten ikke udenom Google. Men er SEO, Google Ads, Amazon eller andre steder hvor brugerne søger vigtige, og hvad er de mest lavt-hængende frugter at tage in-house?

 • Annoncering på sociale medier
  Du kommer i de fleste tilfælde ikke udenom Facebooks annonceplatform. Men hvor meget arbejde skal du sætte igang ift. LinkedIn, Snapchat, Twitter og i det hele taget administration af henvendelser fra kunder der kommenterer dine annoncer?

 • Programmatic & RTB
  Skal du bruge Google Marketing Platform til at administrere dine DV360 annoncetiltag? Skal de automatiseres? Skal de hookes op til en platform, hvor alle dine produkter er eller skal de optimeres efter nogle specifikke CPA/CPL/CPV mål?

Du kan være helt rolig. Der er ingen rigtige og forkerte svar på ovenstående spørgsmål - og det viser sig at processen som oftest tager årevis. Du kan altså godt vente lidt med at sende fyreseddelen til dit bureau - men tør du vente med at gå igang med at skabe en forståelse internt for opgaverne?